Het orthosympatisch en het parasympatisch zenuwstelsel in balans

 

Tegenwoordig zijn veel kinderen hoogsensitief en hebben sneller een overprikkeld zenuwstelsel.


In dit artikel leest u hoe dat komt.


1. Wat is het orthosympatisch en parasympatisch zenuwstelsel?
2. Waarom zijn  hoogsensitieve kinderen eerder overprikkeld?
3. Hoe u het kind thuis kan helpen om preventief overprikkeling te voorkomen.

 

Wat is het orthosympatisch en parasympatisch zenuwstelsel?

 

Het zenuwstel bestaat uit het orthosympatische (OS) en het parasympatische (PS) zenuwstelsel. Het OS zenuwstelsel komt in actie als er iets moet gebeuren. Dit gebeurt ook wanneer het kind stress heeft ten gevolge van overprikkeling. Het (OS) zenuwstelsel bereidt het kind voor om ten tijde van stress te kunnen vechten of vluchten, er is immers ‘gevaar’ De amygdala of wel amandelkern waarvan het kind er twee heeft in de hersenen, spelen daarbij een belangrijke rol. De amygdala komt in actie bij de verwerking van ‘niet veilig voelende‘ prikkels en speelt tevens een rol bij de regulatie van angst. De reactie op stress kan een gevoel van angst ( het kind voelt zich niet veilig) met zich meebrengen. Het lichaam reageert hierop met de aanmaak van grote hoeveelheden stresshormonen, zoals adrenaline en cortisol. De bloeddruk en de hartslag gaan omhoog. De zintuigen worden scherper om alert te zijn op (verder) gevaar. Er gaat minder bloed naar de spijsverteringsorganen om energie te besparen. Het lichaam heeft extra glucose nodig als brandstof om in actie te komen. De ademhaling gaat niet meer vanuit de buik, maar vanuit de borst. Koude voeten en handen kunnen optreden. Er gaat extra bloed naar de spieren om te kunnen vechten of vluchten en de spieren raken gespannen. Kinderen met een hoge spierspanning en een gespannen lijf hebben een overactief werkend OS zenuwstelsel. Het lukt hen niet meer om te ontspannen. Dan is het kind overprikkeld!

 

Het parasympatisch (PS) zenuwstelsel helpt bij het vinden van rust en ontspanning. Het is verantwoordelijk voor herstel en regeneratie. Bij een goed werkend PS zenuwstelsel is er sprake van een gezonde bloeddruk, een keurige hartslag en toegenomen bloedtoevoer naar huid en slijmvliezen, een gezonde concentratie stresshormonen en een goede spijsvertering waardoor voedingsstoffen goed worden opgenomen.


(bronvermelding: boek Overprikkeling bij kinderen – Drs. K.M.W. Janssen)


Waarom zijn hoogsensitieve kinderen eerder overprikkeld?

 

Kinderen die hoogsensitief zijn hebben een fijngevoelig zenuwstelsel, waardoor prikkels sterker binnenkomen.


Prikkels die binnen komen kun je in 3 categorieën verdelen.

1 Kosmische prikkels
Doordat het kind in verbinding staat met de geestelijke wereld, is het mogelijk dat het kind dingen waarneemt, die niet voor iedereen waar te nemen zijn. ( Helder horen, zien, ruiken, proeven of voelen)
Tegenwoordig zijn er steeds meer kinderen, die hier fijngevoelig voor zijn.
Omdat er weinig kennis over is, kan het zijn dat het kind waarnemingen heeft, zonder te weten dat dit ‘normaal’ is.

2 Externe prikkels
Externe prikkels zijn prikkels, die het kind door de 5 wel bekende zintuigen als informatieprikkels binnenkrijgt.

3 Interne prikkels
Het kind neemt van binnen gevoelens en gedachten waar. Dit valt onder interne prikkels. Voorbeelden hiervan zijn: Het kind voelt zich, verdrietig, boos, blij.

 

Hoe u het kind thuis kan helpen om preventief overprikkeling te voorkomen.


Bij een gezond dagpatroon is er balans tussen het orthosympatisch en het parasympatisch zenuwstel. (Inspanning en ontspanning)
Wanneer het kind stress ervaart, dan is het goed om te achterhalen waarvan het kind stress heeft en dit proberen te vermijden. Lukt dit niet, ga dan in gesprek met het kind en kijk samen waar jij als ouder het kind kan helpen om de stress te verlagen. Zoek samen naar een oplossing!


Laat je kind op tijd ontspannen en ontladen. Hierdoor wordt het kind rustig. De ademhaling zakt en de hartslag wordt rustig. Activiteiten als: tekenen, (buiten) spelen, luisteren naar een voorleesverhaal, in een hangmat liggen, luisteren naar rustige muziek, mediteren, kleuren, zorgen
ervoor dat het kind weer rustig wordt.

Fijn voor het hele gezin!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.